© Mondigromax | info@mondigromax.com | Barcelona | Text legal
Presentació

Lord Byron - Lord Byron

Un estiu sense estiu

Agustí Charles


Òpera en dos actes
Llibret de Marc Rosich


Lord Byron, un estiu sense estiu, òpera del compositor català Agustí Charles i del dramaturg Marc Rosich, respon a un encàrrec de l’Staatstheater de Darmstadt, programat per la tempoarada 2010/2011. Aquest mateix teatre va estrenar el 2007 amb èxit La Cuzzoni, esperpent d’una veu, sobre una prima donna del segle XVIII, encarregada pel Festival d’Òpera de Butxaca de Barcelona. Charles, format a Barcelona, amplià els seus estudis a Europa i América. Té un brillant currículum com a compositor, amb molts i importants premis –entre els quals el de l’Asociación de Orquestas Sinfónicas Españolas (AEOS) per Seven Looks, que s’interpretà a tot Espanya entre 2004 i 2008– i també com a musicòleg. És professor del Conservatori Superior de Música d’Aragó i de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). La seva música s’ha interpretat arreu del món.

El llibret, escrit per Marc Rosich, situa a Europa després de la derrota de Napoleó a Waterloo. Al mateix temps que caia en el camp de batalla, a l’Oceà Pacífic entrava en activitat el volcà Tambora, i llançà un núvol tòxic de cendra que va travessar tot el planeta i destarotà l’ordre de les estacions. El núvol arribà a Ginebra l’estiu de 1816 amb aparatoses tempestes, que van deixar atrapada dins la seva vil·la d’estiueig una curiosa colla d’exiliats anglesos. Lord Byron , Percy B. Shelley, Mary, la seva amant, Claire Clairmont, germanastra de Mary, i Doctor Polidori. Una reunió en mig d’un “estiu sense estiu” que va donar com a fruit dos dels textos més importants de la literatura gòtica: Frankenstein i El vampir.

Orquestra, cor i veus construeixen un espai sonor envolvent que situa l'oient al bell mig de l'òpera, des de l'escena, que es configura també com un gran instrument, fins a la percussió ubicada dins mateix de la sala, passant per una subtil amplificació que permet endinsar-se en el subconscient dels protagonistes i endevinar-ne les dèries. En resum, una experiència dramàtica que ens fa viatjar sota la mateixa pell dels protagonistes.